Honderden demonstranten geven startschot voor verzet tegen kabinet

Op zaterdag 23 oktober kwamen ruim 600 demonstranten in Den Haag bijeen om een startschot te geven voor verzet tegen de bezuinigingen van kabinet Rutte. Ondanks het bar slechte weer was er een opgetogen, strijdbare stemming. De boodschap van de aanwezigen was: Wij gaan de crisis niet betalen – Rekening Retour!

Een bont gezelschap van onder andere vakbondsleden, kunstenaars, uitkeringsgerechtigden, migranten en studenten was naar Den Haag gekomen om te protesteren tegen het asociale bezuinigingsbeleid van kabinet Rutte. ‘Waarom moeten gewone mensen zoveel inleveren terwijl dit niet wordt gevraagd aan de rijken en de banken?’ verwoordde Judy Lock van de schoonmakersbond de verontwaardiging van de aanwezigen.

De organisatoren van Rekening Retour benadrukten dat we tegenover het slechtste van twee werelden staan: de sociale afbraak van Rutte én de zondebokpolitiek van Wilders. ‘Als dit niet de tijd is om een protestbeweging op te bouwen, wanneer dan wel?’

Gerrie Geldhof, bestuurder van de Abvakabo: ‘De vakbeweging staat net als de linkse politiek voor de keuze: gaan we nu eindelijk eens weg van het polderen en weg van de compromissen? Gaan we in plaats daarvan nu eindelijk eens terugvechten voor onze eigen alternatieven?’

Veel van de sprekers putten inspiratie uit de betogingen in Frankrijk. Student Jeroen van der Starre, zelf net terug uit Parijs, zei: ‘Wat daar kan, kan ook hier. Maar ook in Frankrijk is een protestbeweging niet uit de lucht komen vallen. Die is over een lange periode van maanden opgebouwd. Ook wij hebben de kracht om geschiedenis te schrijven. We moeten nu het voortouw nemen; vandaag is het begintpunt.’

Bij dat begin waren ruim 600 mensen aanwezig. Dit ondanks het slechte weer en de tegenslag dat honderden demonstranten niet tijdig naar Den Haag konden komen in verband met een stroomstoring bij de spoorwegen. Tegen het einde van de betoging hielden de aanwezigen onder luid gejoel een envelop omhoog met daarop ’18 miljard – Rekening Retour’.

De organisatoren sloten af met een oproep om in de komende periode de beginnetjes van verzet uit te bouwen: het protest van Niet Namens Ons van dinsdag 26 oktober in Den Haag, de demonstratie tegen racisme en uitsluiting op zaterdag 30 oktober in Amsterdam en de landelijke actiedag van de kunstsector op zaterdag 20 november. ‘Dit gaat een strijd worden van een lange adem. Dit is een tijd dat iedereen die zich tegen het rechtse offensief wil verzetten de handen ineen moet slaan. Samen staan we sterker. Dit is het begin – wij gaan door met de strijd.’

————————–

Media-berichten:

NOS journaal
NOS radio
Trouw

Foto-verslagen:

Flickr

Advertenties
Comments
16 Responses to “Honderden demonstranten geven startschot voor verzet tegen kabinet”
 1. julius joker schreef:

  600? volgens anderen waren het er 300..
  http://www.anarchiel.com/index.php/stortplaats/toon/rekening_retour_faalt/
  ik heb ze zelf niet geteld, maar vond het een positief initiatief met een veel te bescheiden programma!

  EN ikki wil heel die rekening gewoon helemaal niet meer zien!
  GENOEG BETAALD, kappen met dat geslaaf..

  REKENING RETOUR
  Wij zijn het slachtoffer van economische groei..
  Verkochte solidariteit: je krijgt die rekening retour!
  Blijven wij betalen aan die handhavings-staat?
  “Je maintiendrai” is wat op je paspoort staat.
  Onder dwang, gedreigd met straf, belastingen betalen.
  De (r)overheid verdeeld en die bazen maar graaien..
  Maar bonusbeleid: zelfs dat is afleidend:
  Want WIE? betaalt die maximale winst van multinationale bedrijven!

  Er staat iets op stapel: laten we kennis delen.
  Maar eerst nog even samenvattend de toestand mededelend:
  Toenemende repressie en totalitaire moneytoring:
  Dit is de machts-trip van de OUDE wereld-orde.
  Wij stemmen op hen en zij nemen die beslissingen.
  Maar het is ێn politieke brij van kapifalistische
  Belangen… ten koste van de aarde
  JoOo, zo ligt de shituatie.
  Met schone luier beginnen? Vecht tegen de bierkraan?
  Zoek je oplossingen binnen het systeem van waruit al die problemen ontstaan?

  Want echte anarchie is helemaal geen gek idee:
  Verantwoordeleuk als eigen leider speel gezellig mee
  Terug naar de definitie; eens even in verdiepen
  Tijd voor evolutie dat betekent iets nieuwers
  Plus expressie van die spirit dus de menselukke maat.
  Geef jij je energie weg aan het staats-ideaal?
  Dat is maximale winst en raad eens wie die betaald?
  Hou daarop eén oog: neem waar waar het geld heengaat?

  Ik zie het wereldwijd:
  Externaliseren van kosten met afwentelingssbeleid
  Om te blijven incasseren → een ruk uit me lijf
  Wie geeft de vergunning voor die uitputtingsstrijd?!

  Rekening Retour = hou toch op met dat gedoe
  Moeten wij bloeden met boetes: voel je-je wel goed?
  ZELFBESCHIKKINGSRECHT is de inzet van het spel!
  EN de missie is verbinding zegt deze medemens.

 2. peterstorm schreef:

  Ik zat, na her en der te polsen, op 400 deelnemers, qua schatting. D’r is meer over de hele actie en zo te zeggen, zie ook http://peterstormschrijft.wordpress.com/2010/10/23/manifestatie-tegen-bezuinigingen-te-klein-maar-leerzaam/

 3. Arend Zeevat schreef:

  Tijdens en vooral na de manifestatie in Den Haag heb ik ervaren hoezeer we inmiddels leven in een dictatoriale politiestaat. De buitensporige aanwezigheid van politie was hoogst intimiderend. Twee collega’s van Argusoog en ik besloten wegens de kou een kroeg op te zoeken om ons te warmen. We liepen een winkelstraat in en doken de dichtstbijzijnde kroeg in. We nestelden ons bij het raam en ik zag tot mijn grote verbazing dat in het straatje er naast een ME-bus stond en ik oog in oog zat met de bijrijder van de bus, die mijn joviale zwaai niet kon waarderen.

  Toen we de kroeg uitliepen bleken we direct bij het Plein naast het Binnenhof te zijn waar de manifestatie oorspronkelijk zou plaatsvinden. Vanwege de nog steeds neerstortende regen stonden we even onder de luifel van de kroeg te schuilen. We zagen dat het daar krioelde van de agenten en dat er een helikopter laag boven het Plein cirkelde. Er kwamen ineens twee agentes op ons af, waarvan de één meldde dat we daar niet mochten demonstereren. Ik had een bord met tekst bij me. Nadat we duidelijk maakten dat niet te willen, dropen ze af. We liepen een stukje langs het PLein. Daar het echter ineens weer begon te storten, gingen we schuilen onder een terrasluifel op het Plein. Daar vertrouwde ik mijn waarnemingen toe aan mijn voicerecorder voor gebruik in mijn programma op Argusoog Radio. Terwijl ik daar mee bezig was stopte er een agent op een mountainbike en kwam naar mij toe. Op een hoogst intimiderende toon liet hij mij weten dat ik daar niet mocht zijn. Ik liet weten dat we alleen stonden te schuilen. Ik kreeg toen te horen dat als ik twee stappen op het Plein zou zetten, ik een probleem zou hebben. Even later herhaalde hij dat nogmaals. Dit gesprek heb ik volledig opgenomen en zal het tijdens een extra uitzending op Argusoog Radio op a.s. maandag tussen 20.00 en 21.00 laten horen. Tevens zullen er dan een aantal gasten hun bevindingen delen, waaronder Micha Kat. Luister dus maandag 25 oktober om 20.00 uur naar Argusoog Radio. (www.argusoogradio.org)

  • Dimitris schreef:

   Het lukte twee keer een aantal mensen om, ondanks grootschalige aanwezigheid van politie, toch op het Plein te komen, en daar later toch enkele spandoeken te ontvouwen.

   http://netherlands.indymedia.org/nl/2010/10/70534.shtml

   en

   http://netherlands.indymedia.org/nl/2010/10/70537.shtml

  • Methoxyroxy schreef:

   Ook wij zijn een eindje achtervolgd door een politiehelikopter.. We waren met de auto gekomen en wisten van de vrijheidsparade nog een gratis parkeerplek recht achter het provinciehuis. In onze uitdossingen liepen we dus terug naar de auto, en op gegeven moment hing de helikopter gewoon recht boven ons hoofd! Ik heb het een klein stukje gefilmd, maar wij zijn gevolgd vanaf het koekamp en malieveld tot aan de kruising bij het provinciehuis, waar we bij aankomt ook al een vijftal motoragenten zagen staan, verdekt opgesteld in een hoekje, terwijl er nog meer aankwamen. Het was inderdaad intimiderend, tegen de agenten die onze spandoekstokken afpakten zei ik nog dat wij geen dutch defense league zijn ofzo.. Over die afgenomen stokken heeft het ANP geschreven ‘wel heeft de politie stokken in beslag genomen die demonstranten bij zich hadden’… alsof we er mensen mee in elkaar zouden timmeren… heel bedroevend allemaal.

 4. Anita schreef:

  Als het NOS journaal nu zegt dat er 1500 tot 2000 demonstranten waren, waarom zeggen de organisatoren dan dat het er 600 waren? Er groeit een raar fenomeen in Nederland: de organisatoren van demonstraties schatten het aantal demonstranten lager in dan politie en media.
  Het aantal moet nog groeien en we hebben gisteren “afgesproken” dat we daaraan zullen werken. Maar dat begint toch echt met het tellen van je zegeningen. Demonstraties worden tegenwoordig altijd wat neerbuigend vergeleken met 1983 maar 2000 mensen is helemaal niet slecht en dat succes is makkelijker te overtreffen dan ruim 600. Mensen sluiten zich nu eenmaal makkelijker aan bij veel mensen, dan bij weinig mensen.
  Verander het aantal alsjeblieft zo snel mogelijk! Dan gaan wij alle 2000 werken aan volgende acties die moeten leiden tot een demo met 2 miljoen mensen. En dat gaat wel lukken, als wij er een beetje aan werken en als de kabinetsplannen tot de bevolking doordringen.
  De actie moet vanaf de basis worden opgebouwd omdat vakbonden en politieke partijen nog steeds menen dat er “gepolderd” kan worden in Nederland. Wanneer wij het aantal demonstranten kunnen laten groeien dan zullen vakbonden en politieke partijen op gegeven moment wel aan moeten sluiten. De aansluiting van grote bestaande organisaties geeft zo zijn problemen, maar voordeel is wel dat zij de mogelijkheid hebben grote groepen mensen te bereiken met oproepen tot demonstreren en hun kas iets beter gevuld is zodat ze wat zaken kunnen voorfinancieren.

  • linkervoet schreef:

   Er was gehoopt op een opkomst van zo’n 1500 tot 2000 mensen, en ik denk dat de NOS gewoon vrij klakkeloos dat getal heeft overgenomen.
   Maar het is waar; een vreemde tegenstrijdigheid. Maar ja; laten we dat inderdaad rechtbrijen met grotere aantallen!

 5. 1030 Schaarbeek schreef:

  Hou de moed erin!

 6. Elise schreef:

  Als ik dit eerder had geweten, was ik graag van de partij geweest! Geweldig ook wat er nu in Frankrijk gebeurt (op de brandstichting en geweldpleging eromheen na natuurlijk)! Ik vraag me al jaren af waarom we in Nederland zo onverschillig ( en angstig) lijken, er haast geen sprake is van saamhorigheid en heel weinig mensen maar in opstand komen tegen de politiek van vandaag en de wantoestanden die binnen de zorg, het onderwijs, etc. ontstaan zijn (en die alleen nog maar erger zullen worden). Ik hoop dat Nederland eindelijk gaat ontwaken en de wil om te demonstreren tegen wan(- en onmenselijk)beleid nu ook hier eindelijk eens zal aanslaan!

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] paar jaar te boek komt te staan als het moment dat de protesten van de jaren 10 goed op gang kwamen.Hier lees je een verslagje van Rekening Retour zelf.Eric KrebbersCriminalisering, Crisis, Verslag| […]

 2. […] 500 people joined the Rekening Retour rally on October 23rd against the austerity measures and immigration policies of the new right wing government. The rally […]

 3. […] de usual suspects. Als dat de inzet was, dan was het nog niet zo erg. Maar zoiets omschrijven als “startschot voor verzet”, zoals Rekening Retour het omschrijft, is naar mijn mening jezelf hypen, grootspraak, niet […]Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s