Wij gaan de crisis niet betalen!

WIJ GAAN DE CRISIS NIET BETALEN!

De financiële crash van 2008 heeft de wereld in de zwaarste economische crisis gestort sinds de jaren dertig. De banken en beurzen die deze situatie veroorzaakt hebben, zijn gered met honderden miljarden aan staatssubsidies en maken inmiddels weer winst. Maar de kosten van de crisis worden neergelegd op de zwakste schouders van de samenleving – werknemers, gepensioneerden, uitkeringsgerechtigden, studenten en vele anderen.

In heel Europa is te zien hoe regeringen bezuinigingsmaatregelen in stelling brengen voor vele jaren, die ingrijpende en negatieve gevolgen zullen hebben voor de levensstandaard en toekomst van miljoenen mensen. Nederland vormt hierop geen uitzondering. De recente verkiezingscampagnes stonden in het teken van de tientallen miljarden aan ‘onvermijdelijke versoberingen’, waarbij volgens politiek Den Haag op allerlei sociale terreinen minstens 20 procent bezuinigd moet worden.

Dit zou onder andere moeten gebeuren door de AOW –en pensioenleeftijd te verhogen, de WW te verkorten, de studiefinanciering af te schaffen en het collegegeld te verhogen, de eigen bijdrage in de zorg drastisch te verhogen, de huren verder te liberaliseren, het ontslagrecht te versoepelen en ambtenaren te ontslaan. Dit op een moment dat de werkloosheid sterk is gestegen en de toekomst op de arbeidsmarkt al uiterst onzeker is.

Hier tegenover staat dat de bonuscultuur in de financiële wereld terug is van nooit weggeweest en topbestuurders zichzelf enorme loonsverhogingen blijven toekennen. Maar in plaats van dat ‘de vervuiler betaalt’, leggen de meeste politieke partijen de rekening bij gewone mensen neer. Welk kabinet ook aantreedt, het zal op Prinsjesdag aankondigen dat we ‘allemaal de broekriem moeten aantrekken’ – voor een crisis die wij niet veroorzaakt hebben.

Met diverse organisaties in Nederland bundelen we onze krachten in het nieuwe platform Rekening Retour en staan we voor een heel andere aanpak. Wij zeggen: stop de aanval op onze sociale verworvenheden en rechten. Haal het geld waar het zit: laat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Laat degenen aan de top die verantwoordelijk zijn voor de crisis en zij die hebben geprofiteerd van het gokken en graaien de rekening betalen.

We denken daarbij aan maatregelen zoals het instellen van een toptarief voor salarissen boven de Balkenendenorm, het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek voor hoge inkomens, een aparte bankenheffing over de winsten die banken genereren, en een verbod op speculatie en ondoorzichtige financiële constructies. Op die manier zijn vele miljarden binnen te halen.

Als eerste stap om dit geluid kracht bij te zetten organiseren we op 23 oktober een manifestatie in Den Haag, met de boodschap aan het nieuwe kabinet dat wij de crisis niet gaan betalen. Hierbij willen we op zo breed mogelijke manier verzet samenbrengen – van schoonmakers, ambtenaren en zorgmedewerkers tot studenten, migranten en gepensioneerden – en duidelijk maken dat we samen sterk staan tegen crisisbeleid, tegen zondebokpolitiek en voor solidariteit.

WIJ GAAN DE CRISIS NIET BETALEN!
• Geen verhoging eigen bijdrage zorg
• Handen af van de studiefinanciering
• Stop de aanval op lonen en pensioenen
• Hou de huren betaalbaar
• Tegen ontslagen: vecht voor elke baan
• Tegen discriminatie: voor solidariteit
en sociale rechtvaardigheid

Steunen jij en jouw organisatie deze verklaring ook, en wil je meedoen? Stuur dan vandaag nog een mail aan Rekening Retour.

Comments
22 Responses to “Wij gaan de crisis niet betalen!”
  1. Ik ben het eens met bovenstaande punten en heb nog wel een aanvulling:
    Alle bezuinigingen in de gezondheidszorg moeten overboord!

    In het bijzonder vind ik onderstaande ook belangrijk:
    Een maatregel die nu al is besloten voor 2011 en die uitsluitend vrouwen treft (dus ook nog eens discriminerend is) is het verwijderen van anticonceptie uit de basisverzekering.
    Ultiem onrechtvaardig dat vrouwen en meiden ongewenst zwanger zullen raken omdat anticonceptie te duur voor hen is.
    Lees en teken de petitie:
    http://www.ipetitions.com/petition/anticonceptie

  2. Marjolein schreef:

    Ik ben het helemaal eens met de statements, ook die van bovenstaande commenter. Mijn partner en ik zijn erbij!
    Mijn partner heeft een blog opgezet voor en door links Nederland. Zie bovenstaande website.
    Daar doen we ook een aankondiging van en oproep voor deze demonstratie.

    Nu maar hopen dat het helpt!

  3. De Rijk schreef:

    He he, eindelijk iets dat lijkt op een grootse actie, als tegenhanger van het gewauwel van de club Wilders. Alleen ben ik wel van mening dat iedereen zal moeten meebetalen aan de crisis. Alleen niet zo! Jammer dat het niet betalen zo prominent in de titel zit, maar verder ben ik/zijn wij erbij!

    succes en tot de 23e!

  4. Harm schreef:

    Moet de titel niet luiden:

    WAAROM ZOUDEN WIJ DE REKENING WEL BETALEN?? ==> REKENING RETOUR!!

    De Koppeling gehandhaafd, maar dan wel lager. Bijstand wordt daardoor iets goedkoper voor de Gemeentes, dus dan kan daarop door de Staat nog eens verder gekort worden.
    Weet dat een kaasschaaf meer pijn doet dan amputatie/opereren.

    In gedachten sta ik er ook weer bij. Probeer iets in het Noorden te organiseren voor een beter landelijke dekking.

    Suk6

  5. Otto Teppema schreef:

    In Nederland zijn er in 2009 15 % nieuwe miljonairs bijgekomen. en dat in een tijd van Crisis??Totaal nu 121.700. Rijk geworden door o.a. gokken op Beurzen, (hedgefonds etc, derivaten). De schuld van de crisis wordt gelegd bij de ”onderklasse’ en ‘middenklasse’. De zwaarste lasten moeten zij nu dragen. De Bovenklasse (bovengenoemde miljonairs) worden ontzien.O.a. niet tornen aan Hypotheekrenteaftrek. etc.
    Het wordt tijd voor een Eerlijker Nederland.Naar draagkracht de economische crisis bezweren.
    Ik (hardwerkende minimumlijer) protesteer op 23 oktober in Den Haag tegen onrechtvaardige kaasschaafbezuiningen, die de ”armen’ onevenredig raakt.

  6. mrwonkish schreef:

    http://www.mrwonkish.nl steunt de actie. Tot 23 oktober.

  7. jeramaya mayatreya schreef:

    het wordt tijd voor echte visie en confrontatie met en in het heden.
    minder geld voor de zorg, meer bewust zijn het voorkomen van ziektes,
    minder blauw (bekeurende politie) op straat maar meer gekleurde kleding (gidsen)
    samaanen i.p.v doktoren, beter-wordt huizen i.p.v ziekenhuizen
    breng verlichting i.p.v verhoging van belasting
    schaf werk en geld af als status en gebruik het als algehele groeimiddel
    zorg goed voor jezelf ben besef dat alles en iedereen jezelf is

    bewust-doen-nu
    niet links, rechts of in het midden maar alles omvattend
    niet rood, groen of paars maar de kleuren van de regenboog
    niet meer werken, ploeteren en boos zijn maar creëren, liefhebben en licht zijn
    samen een univers, omarm jezelf

    in licht en liefde……………jeramaya mayatreya

  8. Brian schreef:

    **** VERVROEGING NAAR 13:00 ****

    Zojuist is bekend geworden dat de bordesscene vanaf 13:15 plaatsvindt. Ook daarna zullen auto’s af en aan rijden. En er is pers natuurlijk. Het protest begint dus vanaf 13:00, tot 15:00.

    **** PROTEST VAN 13:00-15:00 ****

  9. Ronald schreef:

    Ik zag jullie initiatief op facebook. Dit komt als geroepen! Ik zit al weken tegen de tv te schreeuwen dat het tijd wordt voor een grote nationale actie (demo). Ik hebhet idee dat het gros het allemaal wel best vindt omdat ze de gevolgen nog niet merken. Er wordt een hoop ergerniswekkende onzin uitgekraamd door aanstaande bestuurders en het wordt tijd dat daar structurele oppositie tegen gevoerd gaat worden.
    Ik ben zeer teleurgesteld in de ‘linkse partijen’, ze verschuilen zich en nemen geen voortouw hierin. Daar spreekt een hele irritante gezapigheid uit. De aanstaande maatregelen zijn dermate rampzalig dat de respons hiertegen van dezelfde kracht zou moeten zijn. Hoe lovenswaardig ook, die splinterinitiatiefjes van een handjevol mensen steeds, is eerder een bevestiging van de juistheid van het komende beleid dan dat ‘ze’ er van terugschrikken.
    DAAROM MOETEN ALLE TEGENACTIES ZOVEEL MOGELIJK GEBUNDELD WORDEN!!!!

  10. Rinus van Zwam schreef:

    Eindelijk komt er actie tegen de aangekondigde onrechtvaardige bezuinigen , zit er daar al tijden op te wachten , zorg ook dat de media aanwezig is pupliciteit daar zullen we grotendeels van moeten hebben !
    Tot 23 Oktober a.s. ik zal er zijn !! én ga door ! laat je niet ontmoedigen !

  11. Haddock schreef:

    Het is de hoogste tijd voor een nieuw bewustzijn,we zijn jarenlang in coma gehouden.

    Eindelijk actie tegen de elite vanminder dan 1procent die de rest van de bevolking schaamteloos uitmelkt en tegen elkaar opzet.

  12. Johnito schreef:

    Ben het wel eens met de oproep, maar ik mis wel de kern van het verhaal, zoals deze vandaag zowaar in Trouw verscheen: <a href=".

  13. tamso schreef:

    Ik wil niet pessimitisch zijn,maar er staan vele grotere problemen onze kant op te komen,dan wat nu gaande is.Die oplossingen zijn niet op te lossen.Je kan nu eenmaal geen werk creeeren,en wat niets opleverd aan inkomsten.Als al het werk langzaam aan verschuift naar andere booming landen,je hierzo tekorten zal krijgen,en het moet onderhouden.Die staatschulden blijven maar groeien,omdat er minder welvaart is ooit tevoren.De onderlaag is altijd al de dupe geweest.Dat gezeur altijd over die is zo rijk en ik wil dat ook.Wees tevreden en pas je aan aan de situatie.Het enigste wat je daadwerkelijk nodig hebt,is eten,om te overleven.Al het andere is luxe en vermaak.Het zijn allemaal toneelspelers en acteurs,wat je daarzo zal vinden in den haag.
    Denken we nu werkelijk dat de politiek het probleem op kan lossen waar het om gaat.Allen zitten er voor ca 4 tot 8 jaar en komt de volgende verdeler,die eigenlijk het bedrijfsleven dient.Of het nu de PVDA is,of CDA/VVD.Zo zwaar hebben die lui de VVD het nooit gehad onder de PVDA,of CDA.2 handen op 1 buik.
    Wat ga je veranderen,als de politiek ook maar marionetten zijn.Wat andermans belangen dient,dan voor het gehele volk.Of meer het eigen belang.En ook al is nu rechts aan de macht,en zal de minderheden gekort worden,je alsnog kan overleven.Gewoon een kwestie van aanpassen,en niet zo op het materialisme duiken.
    Zo erg het in afrika,of irak,afghanistan is,is het hier nog niet.

    Dat men nog vertrouwen heeft in een democratie,als het niks te zeggen heeft.Ze doen het toch wel.Hou je geen illusie voor,dat dit een democratie is.Alleen een welvaart brengt bepaalde vrijheden met zich mee.Als die langzaam aan aan het verdwijnen is,ook de vrijheden afgenomen zullen worden,die we gekregen hebben.
    Dat is de realiteit.De politiek is voor dromers.

  14. 4is3plus1 schreef:

    Kunnen we ons niet afmelden bij de officiële instanties;
    bv. (zorg)verzekeringen?
    Onszelf uitroepen tot “wereldburger”, dan vallen we niet meer onder welke regeringsregels dan ook, want er is geen wereldregering! Dan gelden de “Universal Declaration of Humans”, toch?
    Weet de naam niet meer van de man die zich heeft uitgeroepen tot wereldburger MET paspoort.
    Ben geen dromer, maar op zoek naar oplossingen om los te komen van de “hoe moet is ze noemen”!

    Warme groet, ooo = knuffels. Namasté, In Lak’ech.

  15. julius j. schreef:

    Lees de grondwet eens:
    http://wetten.overheid.nl/BWBR0001840/geldigheidsdatum_20-10-2010

    EN de Universele Verklaring vd Rechten vd Mens:

    Klik om toegang te krijgen tot dut.pdf

    je zult zien dat die grondwet weinig voorstelt:
    -het Koningshuis staat er letterlijk boven: het is principieel strijdig met artikel 1 en 3
    (voor de oplossing daarvor zie ook artikel 42 vd grondwet)
    -een rechter mag niet toetsen (artikel 120)
    -vele artikelen kennen uitzonderingen te bepalen bij wet (dan is het dus geen echt grondrecht)
    Dat is ook het verschil grondRECHT of grondWET..

    MAAR het gaat in deze om de VERDELING van het onder dwang afgestane BELASTINGgeld..
    Willen we dat herverdelen of willen we ZELF BESLISSEN waar we ons geld aan geven?

    Belasting kan beschouwd worden als gestolen solidariteit, juist omdat het verplicht is en je zelf niet meer kan beslissen waaraan je dat geld (ongeveer 2/3 vh jaar werk je voor de Staat) aan uitgeeft..
    http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/10/hoe-de-overheid-steelt/

  16. Ewoud schreef:

    Ik ben het, net als de meeste mensen hier, ook niet eens met o.a. de bezuinigingen op onderwijs (uithollen van je kenniseconomie, die zo wordt geprezen door de VVD), sociale zekerheid en toegankelijkheid van de zorg. Ook de plannen van het kersverse kabinet-plus om zoveel mogelijk angst te zaaien voor met name de islam, als ook allochtonen in het algemeen vind ik op z’n zachtst gezegd stuitend.

    MAAR, daar komt ie: van gewoon tegen alles aan schoppen wordt niemand beter. Hier staan allemaal dingen waar deze actie tegen is, maar verbazingwekkend weinig alternatieven. Klaarblijkelijk gaan jullie wel akkoord met het bestaan van een rekening, geef dan ook aan wie hem wél moet betalen. Kom met goeie ideëen, zeg dat wel een stevige bonusbelasting wilt, zeg dat je de hypotheekrenteafrek wil beperken of afschaffen, kom met een banenplan dat de economie stimuleert door iedereen een baan te bieden (ipv de werkloosheid op korte termijn te verhogen, zie doorrekeningen van het CPB), bijvoorbeeld door een GreenDeal, die banen én duurzaamheid stimuleert. Kom met een flexibele AOW, die én meer oplevert, én eerlijk is, door mensen die vroeg beginnen met werken eerder te laten stoppen, en mensen die lang studeren (hoor ik zelf ook bij) langer door te laten werken.
    Dát zijn alternatieven, goede plannen die je moet stimuleren. Niet alleen maar schoppen, maar laten zien dat je betere ideëen hebt! Wat dat betreft mis ik het GroenLinks-geluid (hier) een beetje, constructief dingen oplossen op een betere manier.
    Wat ik wel erg waardeer is dat jullie wél van plan zijn die passiviteit inderdaad te doorbreken: er staan grote veranderingen op stapel, waar heel veel mensen heel erg tegen zijn, maar dat niet laten horen. Daarom dan ook: hopelijk tot morgen!

  17. s.b schreef:

    Op zich een goede actie tegen het zakkenvullen, maar opkomen voor “migranten” heb ik geen zin in. Import van goedkope arbeidskrachten drukt kunstmatig de lonen van autochtone Nederlanders, en houdt onrendabele bedrijven in stand; is dat jullie niet bekend?!

  18. Ray schreef:

    Ik ben het eens met het beginsel en vindt dat de veroorzaker/vervuiler dient te betalen. Het vrije marktmechanisme is toch een typisch VVD-peiler. Ook niets mis mee, wel handhaven dan als het minder gaat.. Het is bizar dat de schade van banken/verzekeraars (vreemd genoeg verzekeren ze zichzelf niet), verhaalt wordt op de samenleving. Overheden creeeren/creeerden geld uit niets.

    De betreffende banken/verzekeraars schrijven enorme bedragen, zonder één enkele consequentie af. Vervolgens verdienen ze aan faillissementen van bedrijven en burgers (bijv. onroerend goed aan/verkoop, zelfde trucje gebruikt om kapitaal en balans snel weer op peil te brengen)
    en
    de hevig op en neer gaande herstellende koersen (die ze zelf beinvloeden met hun financiele rapporten en analyses en marktgerichte informatieverstrekking). Met droge ogen en zonder knipperen zeggen die banken en verzekeraars vervolgens: tja.. sorry bedrijf, sorry meneer/mevrouw.. de regels zijn aangescherpt, wij kunnen u niet helpen..
    Het systeem is gewoon failliet. En wat vanuit historisch perspectief heel opmerkelijk is, zowel maatschappelijk als politiek, een minderheid van kapitaal en kerk, die juist nu weer regeren.. met gebruikmaking, inzet van een joker, voor het volkse vermaak.. (ook een oude truc).. dat heet dan democratie te zijn.

  19. Eelco Hartemink schreef:

    Beste mensen,

    Kan ik in oost Nederland wat doen om Rekening Retour daar op de kaart te zetten? Te beginnen met het verzamelen van emailadressen zodat we ook hier bij elkaar kunnen komen om plannen te maken, acties te voeren? Ik beschik over een website die ik daarop zou kunnen aanpassen, kan meetings organiseren in de bieb Enschede, en heb een netwerk van politiek actieven hier.

    Goed idee? Reacties welkom. Mijn mening is dat de Rekening Retour-actie een vervolg moet krijgen, ook in het oosten.

    Groeten,
    Eelco Hartemink

  20. Nel Zandbergen-Peters schreef:

    Hallo ook ik ga demonstreren, maar mag je ook een eigen tekst meevoeren?
    Het luid: OORLOG KOMT ERVAN ALS RIJK NIET LUISTERT NAAR DE ACHTERBAN!
    Groetjes Nel

  21. Floortje schreef:

    Ik vind het een heel goede actie! Ik vind alle punten die worden beschreven belangrijk.

    Ik heb een Wajong uitkering en vraag me af hoe ik straks de ziektekosten moet gaan betalen. Ik hoop dat jullie ook demonstreren voor het behoud van de Wajong.

    Obama wil dat de allerrijksten meer belasting moeten gaan betalen. Dat vind ik een goed standpunt. Bij de rijken valt immers meer te halen dan bij de armen.

    Floortje

  22. Henk schreef:

    Ik steun de actie van harte! Zelf heb ik voldoende geld (maar echt geen topslaris) en streef daarom niet naar meer. Dat zouden meer mensen moeten doen. Tegelijk schaam ik mij te pletter voor het land waar ik door de “democratie” mede verantwoordelijk ben geworden voor wat er nu gebeurt. Het mag niet tegelijk waar zijn dat er “onrendabelen” zijn die aan de voedselbanken staan en mensen die zelfmoord plegen omdat ze niet meer kunnen leven, terwijl er meer dan genoeg geld in omloop is dat terecht komt bij hen die het niet nodig hebben.

Plaats een reactie